0212 '11

Gossen vertelt

FOLLEK 2011: Gossen Smit gespot bij 6 gezellige dames in Hoorn?

Follek 2011 is weer gehouden van 18-21 november jl. Follek is het pareltje onder de Terschellinger evenementen en gaat over gastvrijheid, lekker eten, Terschellinger cultuur en bovenal ‘eilandgevoel’.

De FOLLEK organisatie schrijft op hun website de volgende anekdote van Follek 2011, die willen we u niet onthouden:

(op waarheid berust): ‘…Vrijdagavond 18 november 2011.  6 Vrolijke dames zitten rond 20:30 uur heerlijk aan de wijn in hun knusse boerderijappartement ergens in Hoorn op Terschelling. Plots worden ze opgeschrikt door een harde kreet. “FOLLEK! ” galmt het door de ruimte en er treedt een vreemde mijnheer de woonkamer binnen. Hij is wat klein van postuur, karakteristiek gezicht en moet al gepensioneerd zijn, te zien aan de wollig zwarte vissersman-pet die op zijn hoofd prijkt. Vastberaden loopt hij op het gezelschap af. “Zo, ik kom er even bij zitten hoor, hahaha” zegt hij, en hij pakt een stoel uit de hoek van het kleine kamertje. De innemende en vooral betrouwbare blik van dit overduidelijk Terschellinger heerschap doet de dames unaniem besluiten om hem welkom te heten. “Kom er gezellig bij!” zeggen ze giechelend.  De man neemt plaats en hij krijgt gelijk een glaasje wijn ingeschonken. “Niet te vol hoor, ik moet zo ook nog verder” zegt hij met een brede glimlach. Hij begint een prachtig verhaal te vertellen, over eenden en eendenkooien op Terschelling, en over hoe het vroeger ging, met de nodige kruidige anekdotes uiteraard. De dames smullen ervan. “Nog een glaasje Gossen?” vraagt een van de dames aan de vreemde man die zojuist ook zijn naam heeft onthuld. “Nee, nee, ik moet echt gaan” zegt Gossen, en vervolgt “maar ehh…. wie van jullie is nu Marina?” De dames kijken elkaar verbaasd aan. “Die is hier niet hoor, die woont in de boerderij hiervoor…”  Het blijft even stil…. “Ja eh… dan denk ik dat ik verkeerd ben, nou ehh bedankt voor de wijn hoor, en tot ziens dan maar!”.   En daar ging Gossen, de tot voor kort vreemde man die zo brutaal binnen stapte bij 6 dames die een appartement bij Ben en Marina van Laake in Hoorn op Terschelling hadden geboekt. Ben en Marina, die uitgerekend dat weekeinde als gasthuis van Follek! meededen,  en die verrast zouden worden door de echte Terschellinger verhalenverteller Gossen Smit…
De dames horen de deur achter Gossen dichtslaan en een moment later horen ze in de verte “FOLLEK!” roepen en weten dat Gossen zijn bestemming eindelijk heeft bereikt. Zou het verhaal die hij daar verteld heeft nog mooier zijn geweest? We hebben er in ieder geval van genoten Gossen, bedankt!’

Opgemaakt door R. Schroor
Verhaal waar gebeurd tijdens Follek 2011.

meer verhalen en informatie over Follek vindt u op www.follek.nl